Φθηνές Μετοχές: Πώς να Αγοράσεις τις πιο Υποτιμημένες [Εξωτερικού & Ελλάδας]

Για να βρίσκεσαι εδώ, υποθέτω ότι αναζητάς φθηνές μετοχές για να αγοράσεις, έτσι δεν είναι;

Στόχος σου είναι να κάνεις εκείνες τις επιλογές, οι οποίες με λίγα χρήματα θα σου αποφέρουν υψηλές αποδόσεις στο μέλλον.

Και ενώ η φράση “φθηνές μετοχές για αγορά” είναι κάτι που ο κόσμος ψάχνει κατά κόρον στην Google, είμαι σίγουρος πως δεν γνωρίζει ακριβώς τι θέλει να βρει.

Σκοπός μας με το άρθρο που ακολουθεί είναι να ρίξουμε φως στο συγκεκριμένο παρεξηγημένο θέμα.

Πότε θεωρείται μία μετοχή, φθηνή; Όταν είναι υποτιμημένη! Μία χαμηλή τιμή στο ταμπλό δεν δείχνει αυτομάτως ότι η μετοχή είναι και φθηνή. Κάλλιστα, μία μετοχή των $100 μπορεί να είναι πιο “φθηνή” από μία άλλη των $10.

Ποιες είναι φθηνές μετοχές; Αυτές που διαπραγματεύονται σε τιμές χαμηλότερες της εσωτερικής ή εγγενής τους αξίας. Κοινώς, δεν έχει να κάνει με την απόλυτη τιμή αλλά με την σχετική τιμή σε σύγκριση με την θεμελιώδη αξία τους. Στην ορολογία του χρηματιστηρίου ονομάζονται value stocks (μετοχές αξίας).

Πώς βρίσκω φθηνές μετοχές; Υπολογίζοντας την εσωτερική αξία τους και συγκρίνοντας την με την τιμή που διαπραγματεύεται στην αγορά. Αν είναι χαμηλότερη, τότε θεωρείται υποτιμημένη (άρα φθηνότερη) και έχει νόημα να εξετάσεις το ενδεχόμενο αγοράς της. Αν είναι υψηλότερη, τότε θεωρείται υπερτιμημένη και μπορείς να σκεφτείς την πώληση της.

Τι πρέπει να κάνω; Το εργαλείο που θα σε βοηθήσει να βρεις την εσωτερική αξία μίας εταιρείας ονομάζεται θεμελιώδης ανάλυση. Αυτό θα γίνει μελετώντας τα οικονομικά μεγέθη της (χρέος, χρηματοροή, περιθώρια κέρδους, τζίρο), συγκρίνοντας τα με ανταγωνιστές αλλά και ολόκληρο τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται.

Πιθανά χαρακτηριστικά φθηνών μετοχών:

  1. Χαμηλό Price to Earnings (P/E) Ratio
  2. Χαμηλό Price to Book (P/B) Ratio
  3. Δίνουν συχνά μερίσματα

Φθηνές μετοχές για αγορά

Ακολουθούν δύο λίστες με “φθηνές” μετοχές, σε αύξουσα διάταξη σύμφωνα με το P/E Ratio οι οποίες να είναι πιθανώς υποτιμημένες.

Περιλαμβάνουν τα παρακάτω θεμελιώδη στοιχεία:

Προσοχή: Τα οικονομικά μεγέθη μιας εταιρείας αλλάζουν συνεχώς. Το ότι μία μετοχή δείχνει υποτιμημένη σήμερα δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να παραμένει υποτιμημένη και στο μέλλον.

💡 Οι παρακάτω λίστες μπορούν να εξυπηρετήσουν μονάχα ως εφαλτήριο για περεταίρω αναζήτηση. Φίλτραρε τις εταιρείες με βάση το P/E Ratio, το P/B Ratio και τα ιστορικά μερίσματα και πάρε πιθανές ιδέες για το πως να συνεχίσεις την έρευνα.

Φθηνές μετοχές εξωτερικού:

Στην παρακάτω λίστα θα βρεις μερικές από τις πιο δημοφιλείς αμερικάνικες υποτιμημένες value μετοχές σύμφωνα με διάφορους αναλυτές: General Motors Company (GM), Marathon Petroleum Corporation (MPC), British American Tobacco p.l.c. (BTI), Exxon Mobil Corporation (XOM), Toyota Motor Corporation (TM), Berkshire Hathaway Inc. (BRK-B), JD.com, Inc. (JD), Comcast Corporation (CMCSA), Bristol-Myers Squibb Company (BMY), FedEx Corporation (FDX), Cisco Systems, Inc. (CSCO), Pfizer Inc. (PFE), Caterpillar Inc. (CAT), PayPal Holdings, Inc. (PYPL) και

[stock_market_widget type=”table-quotes” template=”basic” assets=”GM,MPC,BTI,XOM,TM,BRK-B,JD,CMCSA,BMY,FDX,CSCO,PFE,CAT,PYPL,PG” fields=”logo_name_symbol,price,market_cap,pe_ratio,price_book,enterprise_ebitda,5_year_avg_dividend_yield” display_header=”true” display_chart=”false” search=”false” pagination=”true” scroll=”false” rows_per_page=”4″ sort_field=”pe_ratio” sort_direction=”asc” alignment=”left” api=”yf”]

↑ Πίσω στην αρχή

📈 Μπορείς να αγοράσεις μετοχές εξωτερικού μέσω της DEGIRO, της Trading212 αλλά και του eToro

Φθηνές ελληνικές μετοχές:

Ακολουθούν κάποιες από τις πιο δημοφιλείς ελληνικές μετοχές σύμφωνα με αναζητήσεις στην Google: ΔΕΗ (ΔΕΗ), ΟΠΑΠ (ΟΠΑΠ), Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), Eurobank (ΕΥΡΩΒ), Alpha bank (ΑΛΦΑ), Aegean (ΑΡΑΙΓ), Optima Bank (OPTIMA), Jumbo (ΜΠΕΛΑ), Μότορ Οϊλ και Μυτιληναίος (ΜΥΤΙΛ).

[stock_market_widget type=”table-quotes” template=”basic” assets=”MOH.AT,ETE.AT,AEGN.AT,EVROF.AT,ELIN.AT,MYTIL.AT,BELA.AT,EUROB.AT,TPEIR.AT,TENERGY.AT,OPAP.AT,OPTIMA.AT,PPC.AT” fields=”logo_name_symbol,price,market_cap,pe_ratio,price_book,enterprise_ebitda,5_year_avg_dividend_yield” display_header=”true” display_chart=”false” search=”false” pagination=”true” scroll=”false” rows_per_page=”4″ sort_field=”pe_ratio” sort_direction=”asc” alignment=”left” api=”yf”]

📈 Μπορείς να αγοράσεις ελληνικές μετοχές μέσω της DEGIRO, της TradeRepublic αλλά και της Freedom24

↑ Πίσω στην αρχή

Από που αγοράζω φθηνές μετοχές;

Οι μετοχές αγοράζονται και πωλούνται μέσω online χρηματιστηριακών εταιρειών. Η κατάλληλη πλατφόρμα για εσένα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η επενδυτική στρατηγική που θέλεις να ακολουθήσεις, ο χρονικός ορίζοντας, οι στόχοι που έχεις θέσεις καθώς και οι προμήθειες ή το περιβάλλον της.

🔍 Διάβασε περισσότερα για το πώς να επιλέξεις την καλύτερη πλατφόρμα αγοράς μετοχών

Εάν στόχος σου είναι ανακαλύψεις τις φθηνότερες μετοχές και να τις κρατήσεις στην κατοχή σου για μεγάλα χρονικά διαστήματα ώστε να επωφεληθείς της από την μακροχρόνια ανατίμηση τους, τότε ρίξε μια ματιά στην DEGIRO:

DEGIRO 📈 για μακροχρονιουσ επενδυτεσ

Ελληνικές Μετοχές και Εξωτερικού
Αμερικάνικες μετοχές χωρίς προμήθεια
Ιδανική για επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα
Δεν υπάρχουν τέλη κατάθεσης, ανάληψης, αδράνειας και μετατροπής συναλλάγματος
Κάνοντας εγγραφή από το link θα κερδίσεις bonus πίστωσης €100 σε τέλη συναλλαγών. Οι επενδύσεις εμπεριέχουν ρίσκο.

📈 Εκτός από την DEGIRO μπορείς να αγοράσεις μετοχές μέσω της Trading212, του eToro, της TradeRepublic και της Freedom24

Από την άλλη, εάν σε ενδιαφέρει το short term trading μετοχών με στόχο το άμεσο κέρδος, ρίξε μια ματιά στην AvaTrade:

AvaTrade ⭐ Για traders

0% προμήθεια & χαμηλά Spreads
Προστασία EU επενδυτών έως 20.000€
Ασφαλής & Ρυθμισμένη Πλατφόρμα
Δεν έχει εμπλακεί σε κάποιο σκάνδαλο
Το 76% των CFD Traders χάνει χρήματα

Πότε είναι φθηνή μία μετοχή;

Όπως είδαμε και στην αρχή, οι άνθρωποι εσφαλμένα τείνουν να θεωρούν φθηνές τις μετοχές που διαπραγματεύονται σε χαμηλές τιμές στο χρηματιστήριο.

Μεγάλο λάθος!

Χαμηλή Τιμή ≠ Φθηνή Μετοχή

Για να γίνει πιο κατανοητό, θα πρέπει να διαχωρίσουμε την έννοια της τιμής από αυτή της αξίας.

Σε κάθε συναλλαγή ισχύει πως τιμή (price) είναι αυτό που πληρώνεις ενώ αξία (value) είναι αυτό που παίρνεις.

  • Τιμή → πληρώνεις
  • Αξία → παίρνεις

🎯 Στόχος σου θα πρέπει να είναι να λαμβάνεις την υψηλότερη δυνατή αξία, στην χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Με αυτό το σκεπτικό, φθηνή μπορεί να θεωρηθεί μία μετοχή η οποία προσφέρει υψηλότερη αξία από αυτή που πληρώνεις για να πάρεις.

💡 Από εδώ και πέρα, κράτα στο μυαλό σου πώς όταν αναφερόμαστε σε φθηνές μετοχές, αναφερόμαστε σε Value stocks. Φθηνές μετοχές = Value Stocks = Μετοχές αξίας

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς βρίσκω φθηνές μετοχές;

Για να βρεις ποια μετοχή είναι φθηνή θα πρέπει να υπολογίσεις την εσωτερική της αξία (intrinsic value) και να την συγκρίνεις με την τιμή που διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή στην αγορά.

  • Εάν η τιμή διαπραγμάτευσης < εσωτερικής αξίας → Υποτιμημένη
  • Εάν η τιμή διαπραγμάτευσης > εσωτερικής αξίας → Υπερτιμημένη

Σε γενικές γραμμές, ένας value επενδυτής θέλει να αγοράζει υποτιμημένες μετοχές οι οποίες διαπραγματεύονται σε χαμηλότερες τιμές της εσωτερικής τους αξίας. Αντίθετα, μόλις αντιληφθεί ότι οι μετοχές γίνονται υπερτιμημένες θέλει να τις πουλάει ώστε να εισπράτει την υπεραξία.

Πώς το κάνει αυτό;

🔎 Το βασικό εργαλείο στην φαρέτρα ενός value investor ονομάζεται Θεμελιώδης Ανάλυση. Είναι αυτό που τον βοηθάει να ανακαλύψει την πραγματική αξία (εσωτερική) ενός asset (μετοχή, δείκτης, ETF) ώστε, στη συνέχεια, να την συγκρίνει με την τιμή που διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Τα χαρακτηριστικά των φθηνών μετοχών

Υπάρχουν διάφορα χαρακτηριστικά που οι υποτιμημένες μετοχές μοιράζονται μεταξύ τους. Κάποια από αυτά είναι:

#1 Χαμηλό Price-to-Earnings Ratio (PE)

Όταν η τιμή της μετοχής (price) είναι χαμηλή σε σχέση με τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) μπορεί να αποτελέσει ένδειξη ότι διαπραγματεύεται ως value stock, δηλαδή φθηνά. Για να μπορέσεις να βγάλεις ασφαλές συμπέρασμα θα πρέπει να συγκρίνεις το PE ratio με τον ιστορικό μέσο όρο καθώς με τους ανταγωνιστές.

#2 Χαμηλό Price-to-Book (PB) Ratio

Ένα PB ratio χαμηλότερο του 1 δείχνει ότι η μετοχή διαπραγματεύεται σε επίπεδα χαμηλότερα της λογιστικής αξίας της εταιρείας, άρα πιθανώς και υποτιμημένα.

#3 Υψηλή μερισματική απόδοση

Μία μερισματική απόδοση (dividend yield) υψηλότερη από τον ιστορικό μέσο όρο ή τον μέσο όρο της αγοράς, μπορεί να αποτελέσει ένδειξη ότι η μετοχή διαπραγματεύεται με “εκπτωση”.

#4 Προσδοκώμενη ανάπτυξη εταιρείας

Εάν η τιμή μιας μετοχής δεν “ακολουθεί” τις προβλέψεις των αναμενόμενων κερδών της εταιρείες μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για πιθανό value stock.

#5 Σύγκριση με τον κλάδο

Μία μετοχή που διαπραγματεύεται σε τιμές χαμηλότερες των ανταγωνιστών της ή του μέσου όρου της συνολικής αγοράς αποτελεί πιθανή value stock.

↑ Πίσω στην αρχή

Γιατί υπάρχουν φθηνές μετοχές;

Ακολουθούν 4 παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των μετοχών με αποτέλεσμα να τιμολογούνται χαμηλότερα από την εσωτερική τους αξία:

#1 Η ψυχολογία της αγοράς και των επενδυτών

Μία αρνητική είδηση, ένας υποβόσκων φόβος ή η γενικότερη απαισιοδοξία για έναν τομέα της οικονομίας, μια εταιρεία ή και ολόκληρη την αγορά μπορεί να ωθήσει τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις. Και οι περισσότεροι πουλάνε και οι τιμές πέφτουν, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να συμπαρασύρουν σε πωλήσεις και άλλους επενδυτές. Έτσι, η υπερβάλλουσα “πίεση πώλησης” μπορεί να δημιουργήσει “ευκαιρίες” υποτιμημένων μετοχών.

#2 Παράγοντες της μακροοικονομίας

Κεντρικά επιτόκια, πιθανές οικονομικές υφέσεις αλλά και περίοδοι υψηλής αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία ωθούν τους επενδύτες σε πιο “ασφαλή” επενδυτικά οχήματα με χαμηλότερη μεταβλητότητα (όπως τα ομόλογα). Όταν πέφτει η ζήτηση για μετοχές, πέφτει και η τιμή τους.

#3 Θέματα της ίδιας της εταιρείας

Τα χαμηλά κέρδη, η κακή οικονομική επίδοση, νομικά θέματα, εσωτερικά διοικητικά ή διαχειριστικά προβλήματα μπορούν να απογοητεύσουν τους επενδυτές και να τους ωθήσουν προς την ρευστοποίηση των θέσεων τους.

#4 Ο φυσικός κύκλος της πορείας μιας μετοχής

Μία growth μετοχή ελκύει επενδυτές λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης που προσφέρει. Κάποια στιγμή, όμως, αυτή η ανάπτυξη βρίσκει ένα φρένο. Όντας μη-ικανή να προσφέρει τα ποσοστά ανάπτυξης που περίμεναν από μία growth stock οι επενδύτες, απογοητεύονται και αρχίζουν να πωλούν τις θέσεις τους. Έτσι, η μετοχή της εταιρείας πέφτει και κάποια στιγμή έχει υποτιμηθεί τόσο πολύ που μετατρέπεται σε value stock.

Διαφορές μεταξύ Value και Growth μετοχών

Το “αντίπαλο δέος” των value μετοχών ακούει στο όνομα Growth stocks.

Ένας value επενδυτής αναζητά υποτιμημένες μετοχές που διαπραγματεύονται σε χαμηλότερες τιμές από την εσωτερική τους αξία. Συνήθως αφορούν εδραιωμένες εταιρείες, οι οποίες μοιράζουν μερίσματα στους μετόχους και εμπεριέχουν μικρότερο κίνδυνο.

Ένας growth επενδυτής αναζητά μετοχές που έχουν προοπτικές ραγδαίας ανοδικής πορείας και ανατίμησης. Συνήθως αφορούν νέες εταιρείες, με υψηλότερο κίνδυνο οι οποίες δεν μοιράζουν μερίσματα αλλά επανεπενδύουν τα κέρδη τους πίσω στην επιχείρηση ώστε να τροφοδοτήσουν επιπλέον ανάπτυξη.

Σύνοψη

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναλογιστείς τις φθηνές μετοχές (value stocks) κάτι σαν τις κρυφές προσφορές του χρηματιστηρίου.

Αφορούν εξαιρετικές εταιρείες οι οποίες προσφέρουν τεράστια αξία στους πελάτες τους, οι μετοχές των οποίων τυγχάνει να διαπραγματεύονται σε χαμηλότερες τιμές από την πραγματική τους αξία.

Τι σημαίνει αυτό; Μία εξαιρετική ευκαιρία να αγοράσεις κάτι ποιοτικό, σε καλή τιμή! Ένα value for money για το χρηματιστήριο.

Με την ίδια λογική που περιμένεις καρτερικά να βγάλει προσφορά το supermarket για να αγοράσεις την αγαπημένη σου μάρκα απορρυπαντικό, έτσι μπορείς να αγοράσεις την αγαπημένη σου εταιρεία σε “έκπτωση”.

↑ Πίσω στην αρχή

Disclaimers:

Το OnlineTraders δεν προσφέρει επενδυτικές συμβουλές, ούτε συμβουλές trading και ούτε ως τέτοια θα πρέπει να λαμβάνονται τα παραπάνω. Ο σκοπός της σελίδας είναι η ενδελεχής ανάλυση και σύγκριση Online Financial υπηρεσίων και η παρουσία τους σε εσένα προσπαθώντας να σε βοηθήσουμε λίγο περισσότερο στο να κάνεις την καλύτερη επιλογή. Μην ξεχνάς:

  • Επένδυση = Ρίσκο
  • Επένδυσε μόνο χρήματα τα οποία είσαι έτοιμος να χάσεις

Διάβασε περισσότερα για το Risk Disclaimer του OnlineTraders. Κάποια από τα παραπάνω link προς την πλατφόρμα του Binance αποτελούν Affiliate links. Αυτο σημαίνει πως, χωρίς κάποιο κόστος για εσάς, λαμβάνουμε προμήθεια η οποία βοηθάει στην συντήρηση και ανάπτυξη του OnlineTraders Ο παραπάνω παράγοντας, σε καμία περίπτωση, δεν επηρεάζει τη γνώμη μας σε όσα αναφέρονται. Διάβασε περισσότερα για το Affiliate Disclaimer του OnlineTraders.

OnlineTraders.gr
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare