Short Selling: Τι είναι & Πως Λειτουργεί με Απλά Λόγια [Trading101]

Εάν έχεις ασχοληθεί έστω και για λίγο με το Χρηματιστήριο, τις αγοραπωλησίες μετοχών ή το Trading θα το έχεις σίγουρα ακούσει.

Το έχεις δει σε ταινίες, το έχεις διαβάσει στις ειδήσεις.

Δεν μιλάω για κάτι άλλο, πέραν του “Short Selling” ή αλλιώς “Go Short on a Stock” ή αλλιώς “Άνοιγμα Short Θέσης” ή αλλιώς Σορτάρισμα.

Τι είναι ένα Short Trade; Πως λειτουργεί; Πως μπορείς να σου αποφέρει κέρδος; Πόσο ρίσκο κουβαλάει;

Πριν μιλήσουμε και αναλύσουμε περισσότερα για το Short Selling, θα πρότεινα να ξεκινήσουμε από τη βάση του θέματος ώστε να το κατανοήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ακολούθησε με:


Υπάρχουν 2 τρόποι για να βγάλεις χρήματα κάνοντας Trading Μετοχών στο Χρηματιστήριο:

  • Άνοιγμα Long Θέσης (Buy Long)
  • Άνοιγμα Short Θέσης (Selling Short)

Τι είναι το Buying Long;

Ο πρώτος, και πιο διαδεδομένος, είναι αγοράζοντας μια μετοχή σήμερα σε μια συγκεκριμένη τιμή (πχ 100$) ώστε να την πουλήσεις μελλοντικά σε μια υψηλότερη τιμή (πχ 125$), λαμβάνοντας ως κέρδος την διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και πώλησης (δηλαδή τα 25$).

Η παραπάνω διαδικασία είναι αρκετά straightforward, εύκολα κατανοητή και ονομάζεται “Going Long on a Stock”.
Ανοίγεις, δηλαδή, μια Long Θεση Αγοράς μιας μετοχής με στρατηγική να:

“Αγοράσεις φθηνά σήμερα με σκοπό να πουλήσεις ακριβότερα στο μέλλον”

Buying Long

Πότε Πρέπει να Ανοίγω Long Θέσεις;

Πραγματοποιείς Long Trades (δηλαδή ανοίγεις Buying Θεση) όταν θεωρείς πως η αξία μιας μετοχής είναι χαμηλή αυτή τη στιγμή και προβλέπεις πως η μελλοντική της πορεία θα είναι αυξητική.

Δες το παρακάτω παράδειγμα:

Παράδειγμα Ανοίγματος Long Θέσης (Long Buying)

Έστω ότι έχουμε την μετοχή της Pfizer, και εσένα όπου πιστεύεις ότι συγκεκριμένη η εταιρεία θα είναι και αυτή η οποία θα δώσει πρώτη τη λύση του εμβολίου για τον ιό της πανδημίας του covid19.

Στις 26.06.2020 αποφασίζεις να ανοίξεις μια Long Θέση αγοράζοντας 100 μετοχές της, με τιμή 30.35$ ανά μετοχή.
Αυτό σημαίνει ότι η συνολική αξίας της θέσης σου θα είναι 3.035€.

αγορά Long θέσης στην μετοχή της pfizer

Ο καιρός περνάει, όλες οι φαρμακοβιομηχανίες εργάζονται πυρετωδώς για να παράξουν το πολυπόθητο εμβόλιο, μέχρι που έρχεται η Pfizer και το παρουσιάζει.

Όπως είναι λογικό, με τόσο καλά νέα, η τιμή της μετοχής αυξάνεται ιδιαίτερα και εσύ αποφασίζεις να εκμεταλλευτείς το συγκεκριμένο γεγονός προς όφελος σου.

Στις 02.12.2020 και ενώ η μετοχή έχει φτάσει σε νέο υψηλό (40.8$) αποφασίζεις να κλείσεις την Long Θέση των 100 μετοχών σου.
Αυτό σημαίνει ότι πουλώντας 100 μετοχές της Pfizer στα 40.8$ /μετοχή θα ρευστοποιήσεις ένα κεφάλαιο αξίας 4.080€.

πώληση Long θέσης στην μετοχή της pfizer

Το κέρδος σου υπολογίζεται ως εξής:
Κέρδος = (τιμή πώλησης) * (μετοχές) – (τιμή αγοράς) * (μετοχές)
= 30.35 * 100 – 40.8 * 100
= 3.035 – 4.080
= 1.045€

Τι μας δείχνει το παραπάνω παράδειγμα;

Έπεσες μέσα πως η τιμή της μετοχής μιας εταιρείας θα αυξανόταν στο μέλλον και χρησιμοποίησες σωστά την εντολή ανοίγματος Long Θέσης αγοράζοντας χαμηλά και πουλώντας ακριβότερα ώστε να έχεις κέρδος.


Τι είναι το Short Selling;

Ο δεύτερος τρόπος για να βγάλεις χρήματα μέσω του Trading Μετοχών είναι η ακριβώς αντίθετη διαδικασία, δηλαδή:

“Πουλώντας ακριβά σήμερα με σκοπό να αγοράσεις φθηνότερα στο μέλλον”

Short Selling

Η παραπάνω διαδικασία είναι το επονομαζόμενο “Short Selling”, ή αλλιώς “Going Short on a Stock” και είναι αφορά πιο advanced traders.

Συνοψίζοντας το σε μερικές λέξεις, αυτό που κάνεις με το Short Selling είναι να πουλάς μετοχές που δεν έχεις στην κατοχή σου σε υψηλή τιμή σήμερα, με σκοπό να τις αγοράσεις σε χαμηλότερη τιμή στο μέλλον.

“Ωπα, ώπα, τι εννοείς;”
…σε ακούω να λες…
Πως μπορώ να πουλήσω μετοχές που δεν έχω καν στην κατοχή μου;”

Συνέχισε την ανάγνωση, θα βγάλει νόημα. Το υπόσχομαι.


Πότε Πρέπει να Ανοίγω Short Θέσεις;

Σε αντίθεση με τις Long θέσεις, πραγματοποιείς Short Trades όταν θεωρείς πως η τιμή μιας μετοχής είναι ιδιαίτερα υψηλή αυτή τη στιγμή και προβλέπεις πως η μελλοντική της πορεία θα είναι πτωτική.

Πως λειτουργεί το Short Selling;

Η εκτέλεση της εντολής short selling είναι απλή στην πράξη καθώς όλα τα παρακάτω γίνονται αυτόματα.
Η ανάλυση που θα γίνει έχει ως σκοπό να δείξει τι συμβαίνει πίσω από το short selling ώστε να καταλάβεις πως λειτουργεί καθώς είναι ένα θέμα που μπερδέυει αρκετό κόσμο.

Μόλις επιλέξεις να ανοιξεις μια short θέση σε μια μετοχή τότε ο Broker σου “δανείζει” στιγμιαία τις μετοχές που θέλεις και εσύ, με τη σειρά σου, τις πουλάς στην τρέχουσα τιμή την ίδια ακριβώς στιγμή.

Εκείνη τη στιγμή ο Broker θα σου πιστώσει την αξία των μετοχών που πούλησες στο account σου.

Ο σκοπός σου είναι, μελλοντικά, να αγοράσεις την ίδια μετοχή σε χαμηλότερη τιμή ώστε να κερδίσεις από την διαφορά τιμών αγοράς & πώλησης.

Εάν η τιμή της μετοχής πέσεις και την αγοράζεις σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν που την πούλησες όταν άνοιξες την Short Θέση σου, έχεις κέρδος.

Εάν, από την άλλη, η τιμή της ανέβει τότε θα την αγοράσεις σε υψηλότερη τιμή και θα έχεις ζημία.

Συνέχισε με το παρακάτω παράδειγμα όπου θα δούμε τα technicalities και όλα θα γίνουν πιο κατανοητά:


Παράδειγμα Ανοίγματος Short Θέσης (Short Selling)

Έστω ότι έχουμε την μετοχή της Aegean και εσένα, που είσαι ένα ταλαντούχο μεντιουμ το οποίο γνωρίζει για την επερχόμενη πανδημία πριν αυτή ξεσπάσει.

Ας υποθέσουμε ότι η τιμή της μετοχής κυμαίνεται στα 8.5€ /μετοχή, σε προ-πανδημίας εποχή.
Εσύ, ως επιτυχημένο μέντιουμ, γνωρίζεις ότι η τιμή της μετά το ξέσπασμα της πανδημίας θα πέσει αρκετά και θέλεις να βγάλεις κέρδος από αυτό.

Τι θα κάνεις;

Αποφασίζεις, λοιπόν, να ανοίξεις μια Short Θέση ενάντια στην τιμή της μετοχής στις 19.02.2020 (προ πανδημίας) με 100 τεμάχια μετοχών.

Παράδειγμα Short Selling Aegean

Όπως αναφέραμε, εφόσον shortάρεις την μετοχή, ο Broker θα σου “δανείσει” στιγμιαία 100 μετοχές της Aegean τις οποίες εσύ θα πουλήσεις στην τιμή των 8.5€ /μετοχή ευελπιστώντας ότι η μετοχή θα πέσει μελλοντικά.

Εφόσον “πούλησες” τις 100 μετοχές που σου δάνεισε ο Broker, έλαβες το αντίτιμο των 850€ στον λογαριασμό σου με την μορφή πίστωσης.

Ο καιρός περνάει, οι προβλέψεις σου επαληθεύονται (wow, good job there), η πανδημία ξεσπάει και ο κλάδος των αεροπορικών επιχειρήσεων βρίσκεται σε μία τεράστια κρίση.

Η μετοχή της Aegean κατρακυλάει ενώ εσύ συνεχίζεις να διατηρείς ανοιχτή τη short θέση σου ενάντια στην μετοχή.

Κάποια στιγμή, και όταν η μετοχή έχει φτάσει στα τάρταρα (2.55€) αποφασίζεις να κλείσεις την Short θέση των 100 τεμαχίων σου.

Πως να κάνω Short Selling Aegean

Κλείνοντας την short θέση των 100 τεμαχίων στην τιμή των 2.55€, σημαίνει οτι θα αγοράσεις μετοχές της Aegean συνολικής αξίας 255€.

Στα 850€ που είχαν πιστωθεί στον λογαριασμό σου μόλις άνοιξες την Short Θέση σου πουλώντας τις “δανεισμένες” μετοχές της Aegean, θα χρεωθούν τα 255€ που πλήρωσες σήμερα για να αγοράσεις τις “χρωστούμενες” μετοχές κλείνοντας την Short θέση σου.

Άρα, το κέρδος που θα ρευστοποιούσες από το παραπάνω Trade θα ήταν:
(850) – (255) = 596€

Πραγματοποίησες κέρδος με το Short Selling καθώς κατάφερες να προβλέψες σωστά πως η αξία της μετοχής μιας εταιρείας θα πέσει στο μέλλον και ανοίγοντας μια Short Θέση πουλώντας ακριβά σήμερα και αγοράζοντας φθηνότερα στο μέλλον ώστε να έχεις κέρδος.


Κλείνοντας με ζημία

Έστω ότι, για οποιοδήποτε λόγο, δεν έπεφτες μέσα στις προβλέψεις σου και η αξία της μετοχής συνέχιζε να έχει ανοδική πορεία και εσύ αποφάσιζες να κλείσεις την Short Θέση σου με την τιμή της μετοχής στα 10€ /τεμάχιο.

Στα 850€ που είχαν πιστωθεί στον λογαριασμό σου μόλις άνοιξες την Short Θέση σου πουλώντας τις “δανεισμένες” μετοχές της Aegean, θα χρεωθούν τα 1000€ που πλήρωσες σήμερα για να αγοράσεις τις “χρωστούμενες” μετοχές κλείνοντας την Short θέση σου.

Άρα, η ζημία που θα ρευστοποιούσες από το παραπάνω Trade θα ήταν:
(850) – (1000) = -150€
Θα είχες χάσει ένα κεφάλαιο της τάξεως των 150€.


Οι παραπάνω προτάσεις συνοψίζουν ακριβώς τον τρόπο που λειτουργεί το Short Selling, είτε με κέρδος είτε με ζημία.

New TRADING & Investing articles

Μην ανησυχείς, δεν στέλνουμε spam


Υπενθυμίζω ότι το Short Selling είναι μια τεχνική η οποία αφορά μόνο έμπειρους Traders καθώς εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο το οποίο μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια ολόκληρου του κεφαλαίου σου.

Ας δούμε, συνοπτικά, τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά του Short Selling:

Θετικά Short Selling

  • Μπορείς να επωφεληθείς από την μείωση της αξίας μιας μετοχής.
  • Σου δίνει τη δυνατότητα να αντισταθμίσεις τις ήδη υπάρχουσες Long θέσεις σου σε μια μετοχή, δηλαδή να κάνεις Hedging.
  • Η θετική απόδοση σου μπορεί να φτάσει έως και το +100% εάν η μετοχή που σορτάρεις φτάσει στο μηδέν (δηλαδή η εταιρεία χρεοκοπήσει).

Αρνητικά Short Selling

  • Με την ίδια λογική που λαμβάνεις μερίσματα όταν έχεις μια long θέση, με την ίδια λογική τα πληρώνεις όταν έχεις ανοίξει Short θέση.
  • Η αρνητική απόδοση σου μπορεί να μην έχει όριο καθώς η αξίας της μετοχής που επιλέγεις να σορτάρεις μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει να αυξάνεται για πάντα.
  • Είτε αφορά δανεισμό μετοχών από τον Broker είτε CFD προϊόντα, ο Broker θα σε χρεώνει κάποια προμήθεια για να διατηρείς ανοιχτές τις θέσεις σου (δανεισμού, overnight fees κτλ)

Πως δουλεύει το Short Selling στον Online Broker της επιλογής σου;

Πριν προχωρήσεις ανοίγωντας Short θέσεις στον Broker της επιλογής σου, καλό θα ήταν να δεις πως λειτουργεί το Short Selling σε αυτόν.

Τι εννοώ;

Μπορεί να παρέχει το Short Selling με 2 τρόπους:

  • Είτε μέσω δανεισμού πραγματικών μετοχών (όπως το παράδειγμα που αναλύσαμε παραπάνω)
  • Είτε μέσω CFDs

Πολλοί Online Brokers επιλέγουν να εξυπηρετήσουν τους Short Sellers στην πλατφόρμα τους με προϊόντα CFDs και όχι δανεισμό πραγματικών μετοχών.

Τα CFDs (Contracts for Difference) αποτελούν συμβόλαια με τα οποία “ανοίγεις” μια συμφωνία τιμής με τον broker για ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν χωρίς να μεταβιβάζεται η ιδιοκτησία του σε σένα.

Μάθε περισσότερα σχετικά με τα CFDs προϊόντα >

Για παράδειγμα, το Plus500 και το eToro προσφέρουν Short Selling μέσω CFDs προϊόντων ενώ η Degiro μέσω δανεισμού πραγματικών μετοχών.

Επίσης, μην ξεχάσεις να κάνεις μια έρευνα για το ποιες θα είναι οι χρεώσεις για τις ανοιχτές Short θέσεις σου. Έτσι, θα ξέρεις ακριβώς ποια θα είναι η επιβάρυνση σου και δεν θα βρεθείς προ εκπλήξεως.


FAQ

Τι είναι το Short Selling;

Συνοψίζοντας το σε μερικές λέξεις, αυτό που κάνεις με το Short Selling είναι να πουλάς μετοχές που δεν έχεις στην κατοχή σου σε υψηλή τιμή σήμερα, με σκοπό να τις αγοράσεις σε χαμηλότερη τιμή στο μέλλον.
Διάβασε περισσότερα για το Short Selling και δες παραδείγματα >

Πόσο Ρίσκο έχει το Short Selling;

Το Short Selling κουβαλάει αρκετό ρίσκο πάνω του και θα πρέπει να επιλέγεται από πιο προχωρημένους Traders.
Σκέψου ότι το να επενδύεις ενάντια στην τιμή μιας μετοχής μπορεί να σου δώσει:
– έως και 100% απόδοση εάν η τιμή της μετοχής φτάσει στο 0
– απεριόριστη χασούρα καθώς δεν υπάρχει ταβάνι στο πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η τιμή της.
Διάβασε περισσότερα για το Short Selling στο παρόν άρθρο >

Που Μπορώ να Κάνω Short Selling;

Οι περισσότεροι Online Brokers σου δίνουν την δυνατότητα να ανοίξεις Short Selling Θέσεις. Άλλοι με την μορφή CFDs όπως το eToro και το Plus500 και άλλοι με την μορφή δανεισμού μετοχών όπως η Degiro.
Μην ξεχάσεις να κάνεις μια έρευνα για τις χρεώσεις του κάθε Broker για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως.

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      OnlineTraders.gr
      Logo
      Compare items
      • Total (0)
      Compare