Πως Βγάζουν Χρήματα οι Online Brokers; (με απλά λόγια)

Εάν διαβάζεις αυτό το άρθρο, τότε μάλλον θα έχεις ήδη μπουχτίσει από την ποσότητα του marketing και των διαφημίσεων που τρως στην μούρη από τους διάφορους Online Brokers στο Internet.

Σχεδόν στην πλειοψηφία τους, αναφέρουν πως προσφέρουν συγκλονιστικά χαμηλές χρεώσεις και προμήθειες οι οποίες, μερικές φορές φτάνουν να είναι έως και μηδενικές!

Μπορεί κάτι τέτοιο να είναι αλήθεια;

Εάν οι χρεώσεις τους είναι μηδενικές, πως βγάζουν κέρδος;

Οντας ένας λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος μπορείς να καταλαβαίνεις οτι εφόσον πρόκειται για εταιρείες, χρειάζονται οπωσδήποτε εσοδα για να συντηρηθούνε και να αναπτυχθούνε.

Από που, όμως, προέρχονται αυτά τα έσοδα;

Μήπως υπάρχουν κρυφές χρεώσεις για τις οποίες δεν αναφέρουν τίποτα και θα σε βρουν προ-εκπλήξεως στο μέλλον όταν θα έχεις ήδη δημιουργήσει λογαριασμό και θα έχεις ήδη προχωρήσει στις πρώτες αγοραπωλησίες;

Μην αγχώνεσαι, σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε, θα κατηγοριοποιήσουμε και θα δούμε παραδείγματα με τις πιο διαδεδομένες χρεώσεις & προμήθειες των Online Brokers.

Το παρακάτω άρθρο μπορεί να λειτουργήσει και ως μια Checklist με την οποία θα τσεκάρεις τις προμήθειες που χρεώνει και δεν σε χρεώνει ο εκάστοτε Broker.
Πριν επιλέξεις τον Broker σου, τσέκαρε ποιες από τις παρακάτω προμήθειες χρεώνει και ποιά είναι τα ποσοστά τους.
Θα σε βοηθήσει να πατήσεις λίγο καλύτερα στα πόδια σου και να μην βρεθείς ποτέ προ εκπλήξεως.

Καλή ανάγνωση!


Περιεχόμενα Άρθρου:


Tradings Fees vs Non-Trading Fees

Όπως πραγματοποιούμε και σε όλα τα Reviews, πριν ξεκινήσουμε, θα ήθελα να χωρίσουμε τις χρεώσεις που επιβάλει στους πελάτες του ένας Online Broker σε 2 κατηγορίες:

  • τις Χρεώσεις Trading
  • τις Χρεώσεις non-Trading

Οι Χρεώσεις Trading (Trading Fees) αφορούν (συνήθως) μεταβλητές χρεώσεις και προμήθειες που επιβάλει ο Online Broker στους πελάτες του για κάθε αγοραπωλησία χρηματοπιστωτικών προϊόντων που πραγματοποιούν μέσα από αυτόν.

Οι Χρεώσεις non-Trading (non-Trading Fees) αφορούν (συνήθως) σταθερές χρεώσεις και προμήθειες που επιβάλει ένας Online Broker στους πελάτες του για διάφορους άλλους λόγους πέραν από την πραγματοποίηση αγοραπωλησιών.

Τώρα που κάναμε την κατηγοριοποίηση τους, ας πάμε να δούμε αναλυτικά:


Tradings Fees

Οι πιο διαδεδομένες Χρεώσεις Trading είναι:


Τι είναι οι Προμήθειες & τα Spreads;

Αυτή η κατηγορία χρεώσεων αποτελεί και τον τρόπο με τον οποίο οι Online Brokers αποκομίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους.

Θα τοποθετήσω τα Spreads και τις Προμήθειες στην ίδια κατηγορία χρεώσεων καθώς, ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε Broker, μπορεί να αφορούν το ίδιο πράγμα.

Και εξηγούμαι:


Πριν προχωρήσουμε, ας δούμε πρώτα τι είναι τα Spreads:

To Spread είναι η διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς (Bid Price) και τιμής πώλησης (Ask Price) ενός χρηματοοικονομικού Asset.

Με άλλα λόγια, είναι η διαφορά μεταξύ της χαμηλότερης (καλύτερης) τιμής αγοράς και την υψηλότερης (καλύτερης) τιμής πώλησης ενός Asset στην αγορά.

Παράδειγμα Bid/Ask Spread στο Plus500
Παράδειγμα Bid/Ask Spread στο Plus500

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, βλέπουμε πως το Bid Price (τιμή αγοράς) ενός CFD της Μετοχής Tesla στο Plus500 είναι 656.21$, ενώ το Ask Price (τιμή πώλησης) είναι 645.90$.
Επειδή το Spread ορίζεται ώς η διαφορά (Bid Price) – (Ask Price), έχουμε 656,21$645,90$
Άρα το Bid/Ask Spread της Tesla στο Plus500 είναι 10.31$.

OnlineTraders Academy:
Μάθε περισσότερα σχετικά με τα Spreads >


Γυρίζοντας πίσω στο θέμα των προμηθειών, ένας Online Broker έχει δύο τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιβάλει τις προμήθειες του στους πελάτες του:

1. Χρησιμοποιώντας το Market Spread και επιβάλλοντας ξεχωριστά Προμήθειες

Αυτό σημαίνει πως o Broker χρησιμοποιεί το πραγματικό Spread της αγοράς (Market Spread) και επιβάλλει ξεχωριστά τις προμήθειες του με την μορφή markup, ποσοστού κτλ.\

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Degiro, στην οποία οι προμήθειες αγοράς (για παράδειγμα) οποιασδήποτε αμερικάνικης μετοχής είναι (0.5€) + (0.004$ ανά μετοχή).

Αυτό σημαίνει πως κάνεις αγοραπωλησίες χρηματοοικονομικών προϊόντων με το πραγματικό spread της αγοράς και σου επιβάλλεται ξεχωριστά η προμήθεια:

Παράδειγμα Χρεώσεων για αγορά 2 μετοχών Tesla στην Degiro
Παράδειγμα Χρεώσεων για αγορά 2 μετοχών Tesla στην Degiro

2. Ενσωματόνωντας τις Προμήθειες τους στο Market Spread

Αυτό σημαίνει πως ο Broker ενσωματώνει τις προμήθειες που θέλει να επιβάλει στο Market Spread και προσφέρει ένα δικό του Bid/Ask Spread στους πελάτες του.

Αποτελεί έναν πιο κατανοητό τρόπο χρέωσης για τον μέσο χρήστη επειδή δεν μπλέκει με έξτρα fees καθώς όλα περιλαμβάνονται μέσα σε ένα Spread, αλλά, από την άλλη, δεν μπορεί να υπολογιστεί έυκολα και θεωρείται λιγότερο διαφανής.

Τι είναι τα Spreads και οι προμηθειες των Online Brokers
Παράδειγμα Bid/Ask Spreads στο eToro

Αυτή η τακτική χρησιμοποιείται κατά κόρον για CFD Trading από Brokers όπως το Plus500, το eToro και η Trading212 οι οποίοι ενσωματώνουν όλες τις προμήθειες τους πάνω στο Spread.


Τι είναι το Currency Conversion Fee;

Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι αγορές του πλανήτη δεν λειτουργούν όλες με το ίδιο νόμισμα.

Εάν να θέλεις να αγοράσεις προϊόντα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης τότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις Δολάρια, εάν θέλεις να αγοράσεις προϊόντα από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα χρειαστείς Λίρες κ.ο.κ.

Οι Online Brokers είναι διατεθημένοι να κάνουν την μετατροπή συναλλάγματος για εσένα και να μετατρέψουν τα Ευρώ σου σε Δολάρια και Γιεν, όμως, δεν θα το κάνουν με το αζημίωτο.

Οι περισσότεροι τείνουν να χρεώνουν ένα σταθερό ποσοστό σε κάθε μετατροπή ή κατά την διάρκεια της κατάθεσης/ανάληψης χρημάτων.

Παράδειγμα Currency Conversion Fees eToro

Το eToro είναι ιδιαίτερη περίπτωση καθώς έχει μόνο ένα νόμισμα βάσης, αυτό του Δολαρίου ($). Αυτό σημαίνει πως εάν πραγματοποιήσεις κατάθεση σε Ευρώ, θα σου τα μετατρέψει αυτόματα σε Δολάρια.

Οι χρεώσεις μετατροπής συναλλάγματος για καταθέσεις/αναλήψεις χρημάτων του eToro είναι:

  • €/$ για Κατάθεση/Ανάληψη με Τραπεζικό Έμβασμα50 PIPs
  • €/$ για Κατάθεση με Κάρτες & eWallets150 PIPs
  • €/$ για Ανάληψη με Κάρτες & eWallets150 PIPs

Εάν, λοιπόν, κάνεις μια κατάθεση 20.000€ με έμβασμα, με την ισοτιμία EUR/USD να έιναι 1.1189, θα λάβεις 22.378$.
Από αυτά θα σου παρακρατήσει 50 PIPs, το οποίο σημαίνει οτι θα δεις στον λογαριασμό σου 22.328$.


Τι είναι τα Overnight Fees;

Τα Overnight Fees αποτελούν χρεώσεις οι οποίες εφαρμόζονται μόνο σε αγοραπωλησίες προϊόντων με μόχλευση και αφορούν το κόστος δανεισμού χρημάτων από τον Broker που απαιτείται για να τις πραγματοποιήσεις.

Τα πιο κλασικά προϊόντα που μπορείς να κάνεις Trade με Μόχλευση είναι τα CFDs μετοχών, ETFs, Δεικτών, Εμπορευμάτων και Κρυπτονομισμάτων.

Όταν πραγματοποιείς Trades με μόχλευση, ουσιαστικά, δανείζεσαι ένα χρηματικό κεφάλαιο από τον Broker για να “πολλαπλασιάσεις” την αξία της θέσης σου.
Και όπως όλοι γνωρίζουμε, όταν δανείζεσαι χρήματα πληρώνεις επιτόκιο. Αυτό το επιτόκιο δανεισμού που πληρώνεις στον Broker για τον δανεισμό ονομάζεται Overnight Fee.

Τα Overnight Fees χρεώνονται καθημερινά για κάθε ανοιχτή Long θέση με μόχλευση που διατηρείς.
Εάν επιλέξεις να κλείσεις την θέση σου μέσα στην ίδια ημέρα τότε δεν θα χρεωθείς Overnight Fees.

Προσοχή:
Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει, εάν ανοίξεις Short θέση σε προϊόντα με μόχλευση. Σε αυτή τη περίπτωση τα Overnight Fees θα πιστωθούνε στον λογαριασμό σου και δεν θα αφαιρεθούνε.


Παράδειγμα Overnight Fees Plus500

Για να γίνουν πιο κατανοητά τα Overnight Fees ας υποθέσουμε ότι ανοίγουμε μια Long θέση στο CFD της μετοχής της Pfizer στο Plus500 με ποσότητα 1 τεμάχιο:

Παράδειγμα Overnight Fees του CFD της Pfizer στο Plus500
Παράδειγμα Overnight Fees του CFD της Pfizer στο Plus500

Όπως βλέπουμε από το παραπάνω Screenshot, το Overnight Fee του CFD της Pfizer στο Plus500 ορίζεται ως -0.0370% (Long Θέση) & -0.0362%(Short Θέση) και χρεώνεται/πιστώνεται στις 12:00 AM κάθε ημέρα.

Πόσα θα πληρώσεις δηλαδή;

  • Εάν επιλέξεις να κλείσεις την Long θέση σου μέσα στην ίδια ημέρα δεν θα πληρώσεις κανένα Overnight Fee.
  • Εάν επιλέξεις να κλείσεις την Long θέση σου την επόμενη ημέρα τότε θα πληρώσεις Overnight Fee αξίας: (τεμάχια) x (τιμή προϊόντος) x (overnight fee) = (1) x ($38.37) x ( -0.0370%) = $0,0142
  • Για κάθε επιπλέον ημέρα που θα κρατάς ανοιχτή τη θέση σου, θα χρεώνεσαι το αποτέλεσμα αυτής της πράξης: (τεμάχια) x (τιμή προϊόντος) x (overnight fee)

Non-Trading Fees

Οι πιο διαδεδομένες non-trading χρεώσεις είναι τα:


Τι Είναι τα Deposit Fees;

Τα Deposit Fees είναι σταθερές χρεώσεις που ενδέχεται να σε χρεώνει ο Online Broker σου για κάθε κατάθεση χρημάτων που πραγματοποιείς στον επενδυτικό σου λογαριασμό.

Είναι σπάνιες χρεώσεις καθώς, όπως καταλαβαίνεις, αποτελούν αντικίνητρο από το να καταθέσεις όλο και μεγαλύτερα χρηματικά κεφάλαια στον λογαριασμό σου.
Οι επενδυτικές εταιρείες θέλουν να καταθέτεις χρήματα σε αυτές όσο πιο εύκολα γίνεται.

Δεν έχουμε συναντήσει κάποιον Online Broker ο οποίος να επιβάλει deposit fees στους πελάτες του.


Τι Είναι τα Withdrawal Fees;

Ενώ είδαμε πως οι Online Brokers προσπαθούν να σου κάνουν την ζωή όσο πιο εύκολη γίνεται όταν πρόκειται να καταθέσεις χρήματα σε αυτούς, όταν μιλάμε για ανάληψη χρημάτων η κατάσταση αλλάζει ριζικά.

Είναι λογικό καθώς με την ίδια λογική που προσπαθούν να σου δώσουν κίνητρα να καταθέσεις χρήματα, με την αντίστοιχη λογική προσπαθούν να σου δώσουν αντικίνητρα για να κρατήσεις τα χρήματα σου σε αυτούς.

Τα Withdrawal Fees αφορούν σταθερές χρεώσεις από τον Online Broker σου για κάθε ανάληψη χρημάτων που πραγματοποιείς από τον επενδυτικό σου λογαριασμό προς κάποιον δικό σου τραπεζικό λογαριασμό ή ηλεκτρονικό πορτοφόλι σου.

Για παράδειγμα, το eToro θα σε χρεώσει σταθερά 5$ για κάθε ανάληψη που κάνεις ενώ το Plus500 σου δίνει τις πρώτες 5 αναλήψεις δωρεάν.

Από την άλλη η Trading212 και η Degiro προσφέρουν δωρεάν αναλήψεις χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.


Τι Είναι τα Inactivity Fees;

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, ο κύριος όγκος των εσόδων ενός Online Broker προέρχεται από τα trading fees τα οποία προέρχονται από τις αγοραπωλησίες που πραγματοποιούν οι Traders σε αυτόν.

Άρα ένας Online Broker έχει κίνητρο να ωθεί τους Traders σε όσες περισσότερες συναλλαγές γίνεται για να αυξήσει τα κέρδη του.
Άρα, όσο περισσότερο ανενεργός παραμένει ένας χρήστης, τόσο λιγότερο κερδοφόρος είναι για τον Online Broker.

Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να δημιουργήσει ένα Inactivity Fee το οποίο επιβάλλεται σε χρήστες οι οποίοι παραμένουν ανενεργοί για ένα συγκεκριμένο διάστημα;

Για παράδειγμα, το Plus500 θα σε χρεώνει 10$ /μήνα αν δεν συνδεθείς στον λογαριασμό σου για 3 μήνες συνεχόμενα ενώ το eToro 10$ /μήνα αν είσαι ανενεργός για ένα διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών.
Μπορείς να αποφύγεις τα παραπάνω Fees κάνοντας απλά Log in στον λογαριασμό σου.

Από την άλλη η Degiro και η Trading212 δεν θα σε χρεώσουν κάποιο Inactivity Fee.


Σύγκριση non-Trading Broker Fees

Ας δούμε τα non-Trading Fees μερικών από τους Online Brokers που έχουμε δοκιμάσει στο OnlineTraders.gr:

Πλατφόρμα:

DEGIRO

eToro

Trading212

Freedom24

Ιδρύθηκε:

2008

2007

2004

2008

Χρηματιστήρια:

31

17

12

20

Ελληνικά Assets:

✅

❌

❌

✅

Πραγματικά Assets:

✅

✅

✅

✅

Τμηματικά Assets:

❌

✅

✅

❌

CFDs:

❌

✅

✅

❌

Προμήθειες:

Χαμηλές

Δωρεάν
(μέσα στο Spread)

Δωρεάν 

(μέσα στο Spread)

Δωρεάν 

(μέσα στο Spread)

Καταθέσεις:

Εμβάσματα

Κάρτες, Εμβάσματα, eWallets

Κάρτες, Εμβάσματα, eWallets

Κάρτες, Εμβάσματα

Αναλήψεις:

Δωρεάν

$5

Δωρεάν

$7

Demo Account:

❌

✅

✅

✅

Κατάλληλη για:

Επενδυτές

Επενδυτές & Traders

Επενδυτές & Traders

Επενδυτές

Bonus ➤

Οι Επενδύσεις εμπεριέχουν ρίσκο απώλειας χρημάτων

To 81% των CFD Traders χάνει χρήματα

Κέρδισε μια Δωρεάν Μετοχή έως €100

Κέρδισε μια Δωρεάν Μετοχή έως $1000


Πέραν των παραπάνω θεσμικών, αν θέλεις, χρεώσεων οι Online Brokers βρίσκουν και μερικούς ακόμα τρόπους για να αυξήσουν τα έσοδα τους.

Μερικοί από αυτούς είναι:


Επενδύουν τα Χρήματα σου

Είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο να έχεις αφήσει κάποια χρήματα ανεκμετάλευτα να “καθονται” μέσα στον επενδυτικό σου λογαριασμό.

Ο λόγος απλός:

Από την μία, δεν θέλεις να τα κάνεις ανάληψη πίσω στην τράπεζα σου γιατί έχεις σκοπό να τα επενδύσεις πάλι στην αγορά, ενώ από την άλλη, δεν έχεις βρει ακόμα την κατάλληλη ευκαιρία για να το κάνεις.

Μπορεί η ποσότητα χρημάτων, φαινομενικά, να μην είναι μεγάλη με μία πρώτη ματιά. Αν δεις, όμως, την μεγαλύτερη εικόνα προσθέτοντας στην εξίσωση το σύνολο των ανεκμετάλευτων χρημάτων από όλους τους επενδυτές της πλατφόρμας, τότε μιλάμε για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Ως άλλες τράπεζες, αρκετοί Online Brokers, εκμεταλεύονται αυτό το ποσό και το επενδύουν πίσω στην αγορά κερδίζοντας επιτόκιο.

Πάρε για παράδειγμα την επενδυτική εταιρεία Charles Swab:

Schwab clients’ accounts total about $3.7 trillion, according to the latest numbers as of the end of August, with an average of about $265 billion of it earning interest for the company. The money Schwab makes from loaning out its customers’ cash surged to 57% of its $10.1 billion net revenue last year. 

Bloomberg | 10.10.2019

Λίγο πολύ, μας λέει ότι το μη-επενδυμένο κεφάλαιο που διατηρούσαν οι πελάτες της έφτανε τα 265 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο η εταιρεία, με τη σειρά της, δάνειζε/επένδυε πίσω στην αγορά.
Τα κέρδη αυτής της επένδυσης αποτέλεσαν το 57% του συνολικού κέρδους (!!!) της εταιρείας για το 2019.


Συνοψίζοντας, πριν προχωρήσεις στην επιλογή του Online Broker της επιλογής σου μην ξεχάσεις να επισκεπτείς την σελίδα με τα Fees του.

Είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να παραθέτει όλες τις χρεώσεις που επιβάλλει στους πελάτες του αναλυτικά.

Φρόντισε να επιλέγεις μόνος regulated brokers και να διαβάσεις το εκάστοτε review του στο OnlineTraders.gr. 🙂

New TRADING & Investing articles

Μην ανησυχείς, δεν στέλνουμε spam

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      OnlineTraders.gr
      Logo
      Compare items
      • Total (0)
      Compare