Αγορά Polkadot (DOT): Οδηγός για Αρχαρίους (με Απλά Βήματα)
Εάν βιάζεσαι, μπορείς να αγοράσεις Polkadot (DOT) στην Ελλάδα από τη Binance, το eToro ή το Crypto.com.
Χρήσιμες Πληροφορίες για το Polkadot (DOT)
Τι είναι;
Το Polkadot (DOT) είναι ένα "Multi-chain Network" το οποίο έχει σκοπό να ενώσει διαφορετικά Blockchain δίκτυα κάτω από την ομπρέλα του δικού του αποκεντρωμένου οικοσυστήματος.
Από ποιον;
Το Polkadot δημιουργήθηκε από τους Robert Habermeir, Dr. Gavin Wood & Peter Czaban και αναπτύσσεται από το Web3 Foundation.
Πότε Ξεκίνησε;
Το Polkadot παρουσιάστηκε για το πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2015 μέσω του WhitePaper του.
Token
Το Polkadot έχει το δικό του Token, το οποίο ονομάζεται DOT.
Max Supply
Δεν υπάρχει όριο στο πόσα DOT θα μπορούν να υπάρξουν σε κυκλοφορία.
Supply Style
Τα Tokenomics δείχνουν πως το DOT είναι πληθωριστικό καθώς θα δεν θα υπάρξει πεπερασμένος αριθμός νομισμάτων σε κυκλοφορία.
Τιμή Polkadot (DOT) σήμερα:
Για να βρεις έγκυρες πληροφορίες σχετικά με κάποιο κρυπτονόμισμα το πρώτο που θα πρέπει να κάνεις είναι να επισκεφτείς την επίσημη ιστοσελίδα του.
Το επίσημο Website του Polkadot είναι το polkadot.network.
Ένα White Paper είναι ένα αρχείο το οποίο δημιουργείται από τους ιδρυτές ενός κρυπτονομίσματος και περιέχει διαγράμματα, στατιστικά και facts για το πως δουλεύει. Συνήθως είναι γραμμένο από technical-oriented ανθρώπους και προορίζεται για technical-savvy αναγνώστες.
Μπορείς να διαβάσεις τα πάντα για το Polkadot, στο επίσημο Polkadot Whitepaper του.
Ένας Block Explorer αποτελεί κάποιου είδους μηχανή αναζήτησης (search engine) η οποία σου επιτρέπει να ψάξεις συγκεκριμένες πληροφορίες μέσα στο BlockChain.
Εάν θέλεις να βρεις οποιαδήποτε πληροφορία θέλεις στο Blockchain του Polkadot, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τον Polkadot Explorer.
Ονομάζεται Polkascan.
Το επίσημο Token πάνω στο οποίο βασίζει τη λειτουργία του το Polkadot ονομάζεται DOT.
Το σύμβολο του είναι:
Τι είναι το Polkadot (DOT);
Το Polkadot (DOT) είναι ένα δημόσιο, open–source sharded Blockchain Protocol το οποίο έχει ως σκοπό να ενώσει διαφορετικά Blockchain δίκτυα κάτω από την ομπρέλα του δικού του αποκεντρωμένου οικοσυστήματος.
Η λειτουργία του βασίζεται σε ένα Nominated Proof of Stake (NPoS) πρωτόκολλο, υποστηρίζει Smart Contracts και χρησιμοποιεί ως Native Token το DOT.
Το Token του Polkadot είναι το DOT.
Η λέξη Polkadot είναι η αγγλική μετάφραση του σχήματος “πουά”.
Ο λόγος για τον οποίο δόθηκε η ονομάσία Polkadot στο Project είναι διότι, όπως το pattern του πουά δεν έχει αρχή και τέλος, έτσι και οι Αποκεντρωμένες Εφαρμογές του Blockchain δεν έχουνν κάποιο συγκεκριμένο κέντρο.
Το Project του Polkadot παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 14 Νοεμβρίου του 2015 όταν ο Dr. Gavin Wood έκανε Publish το White Paper.
Πίσω από τη δημιουργία του κρύβονται οι:
Ο Dr. Gavin Wood αποτέλεσε έναν από τους Co-founders του Ethereum (ΕΤΗ) όπου επινόησε την Solidity (την γλώσσα προγραμματισμού του). Ο Robert Habermeir είχε προηγούμεν εμπειρία σε Blockchain & Cryptography ενώ ο Peter Czaban ήταν ένας μηχανικός με εξειδίκευση στα δίκτυα και το Machine Learning.
Τον Ιούνιο του 2017 σχηματίστηκε η Web3 Foundation η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του Polkadot.
Το Polkadot παρουσιάστηκε στο κοινό μέσω ενός ICO το οποίο έλαβε χώρα στα τέλη του 2017 και κατάφερε να μαζέψει $144.000.000 σε ETH τα οποία ανέλαβε να διαχειριστεί η Web3 Foundation.
Τέλος, στις 26 Μάιου του 2020 το Mainnet του Polkadot βγήκε για πρώτη φορά Live προσελκύοντας το ενδιαφέρον επιχειρηματιών, επενδυτών αλλά και προγραμματιστών.
Τι Προβλήματα θα λύσει Polkadot;
Τα δύο βασικά προβλήματα που καλείται να λύσει το Polkadot είναι το Scalability και το Governance.
Με τον όρο Scalability εννοούμε τον αριθμό των συναλλαγών που μπορέι να φέρει εις πέρας το δίκτυο σε δεδομένη χρονική περίοδο.
Ενώ, ως Governance, το πως διαχειρίζεται το δίκτυο αλλαγές και αναβαθμίσεις στο πρωτόκολλο του.
Το Polkadot υποστηρίζει ότι θα δώσει λύση στην μη-ευελιξία και τις αργές συναλλαγές του Bitcoin και, παράλληλα, στην απουσία ασφάλειας και scalability του Ethereum.
Πρόκειται για έναν Ethereum-killer, με κύριους ανταγωνιστές το Ethereum (ETH), το Cardano (ADA), το EOS (EOS), το Solana (SOL) και το Algorand (ALGO).
Πώς λειτουργεί το Polkadot;
Το Polkadot βασίζει τη λειτουργία του σε 3 διαφορετικές κατηγορίες Blockchains, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους και δουλεύουν ταυτόχρονα.
Οι κατηγορίες αυτές ονομάζονται:
- Relay Chain
- Parachains
- Bridges
Η Relay Chain του Polkadot αποτελεί τη βάση και το θεμέλειο πάνω στο οποίο έχει δομηθεί ολόκληρο το δίκτυο. Είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση ολόκληρου του δικτύου και αποτελεί τη βάση με την οποία μπορούν να συνδεθούν όλα τα παράλληλα Blockchains ώστε να καταστεί το Polkadot “highly scalable”.
Τα Parachains του Polkadot αποτελούν αυτόνομα Blockchains τα οποία έρχονται και συνδέονται με τη βάση του (το Relay Chain) ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στην ασφάλεια που προσφέρει ο μηχανισμός Validation του Polkadot.
Με λίγα λόγια, τα Parachains αποτελούν ξεχωριστά Blockchain Projects τα οποία “κουμπώνουν” πάνω στο Polkadot. Σκοπός τους είναι να χρησιμοποιήσουν τα benefits που προσφέρει το δίκτυο του Polkadot αλλά, παράλληλα, να λειτουργούνε αυτόνομα (δικό τους PoS system, δικές τους εφαρμογές κτλ).
Τέλος, τα Bridges αποτελούν ειδικά parachains η δουλειά των οποίων είναι να συνδέουν το Blockchain του Polkadot με εξωτερικά Blockchains (όπως του Bitcoin, του Ethereum και του Binance Chain).
Με αυτόν τον τρόπο, το Polkadot καταφέρνει να αλληλεπιδράσει με τις λειτουργίες και τα data άλλων Blockchain, εκτός του δικού του δικτύου.
Εάν θέλεις να συμμετέχεις και να γίνεις μέρος του δικτύου του Polkadot, μπορείς να επιλέξεις ένας από τους παρακάτω 4 ρόλους:
- Validators
- Nominators
- Collators
- Fishermen
Ένας Polkadot Validator κάνει Stake DOT Tokens και βοηθάει στο να δημιουργηθούν περισσότερα Blocks στο Relay Chain, κάνει Validate Proofs από τους Collators και συμμετέχει στον Consensus μηχανισμό του δικτύου.
Ένας Polkadot Nominator κάνει Stake DOT Tokens και διαφυλάσσει την ασφάλεια της Relay Chain επιλέγοντας τους κατάλληλους Validators
Ένας Polkadot Collator επεκτείνει το Parachain παράγοντας καινούρια Blocks και δημιουργεί proofs of validity για τους Validators.
Ένας Polkadot Fisherman αναλαμβάνει τη συνολική επίβλεψη του δικτύου. Αν ανακαλύψει κάποια ύποπτη ενέργεια, σκοπός του είναι να την αναφέρει.
Πως Αγοράζω Polkadot (DOT)
Έφτασε η ώρα να φέρουμε στην κατοχή μας κρυπτονομίσματα του Polkadot (DOT).
Για να αγοράσουμε DOT θα πρέπει να κάνουμε τα 2 παρακάτω βήματα:
1. Επιλογή της Κατάλληλης Πλατφόρμας
Ο πιο εύκολος και ασφαλής τρόπος για να αγοράσεις Polkadot (όπως και οποιοδήποτε άλλο Crypto) αυτή τη στιγμή είναι μέσω ενός Online Crypto Exchange.
Τα πιο Δημοφιλή Crypto Exchanges για Αγορά Polkadot (DOT):
- Το Μεγαλύτερο Crypto Exchange
- Crypto VISA Card με Cashback
- Χαμηλότατες Προμήθειες (0.1%)
- 400+ Cryptos
- Ενεργή & Παθητική Ασφάλεια
- Advanced Spot & Margin Trading
- Crypto Futures & Options
- Επιλογές Earn, Saving & Staking
- Αργό Customer Service
- Χαμηλά Επιτόκια σε Crypto Saving Accounts
- Την Καλύτερα Crypto VISA Card με Cashback
- 300+ Cryptos
- User Friendly App
- Advanced Spot & Margin Trading
- Υψηλά Επιτόκια μέσω Crypto Earn, Saving & Staking
- Περιορισμένος αριθμός Trading Pairs στο Crypto.com Exchange
- Αργό Customer Service
- Χαμηλότατες Προμήθειες (0.1%)
- 760+ Cryptos
- Margin Trading έως x100 Leverage
- Borrowing & Lending
- Δωρεάν Trading Bots
- Υψηλές Προμήθειες Αγοράς με Κάρτα (3% έως 12%)
- Δεν επιτρέπει Αναλήψεις Fiat
- 1.100+ Κρυπτονομίσματα
- Χαμηλές Προμήθειες (0.2%)
- Copy Trading
- NFT Market
- Borrowing, Lending, Staking & Mining
- Δεν Υποστηρίζει Fiat
- Υψηλές Προμήθειες Ανάληψης Crypto
- Εξαιρετικά Χαμηλά Fees
- Δεν απαιτείται KYC
- Εύκολη Δημιουργία Λογαριασμού
- Options & Futures
- Υψηλή Ρευστότητα
- Μέτρια Ποικιλία σε Crypto
- Μη-αποδοτικό Customer Support
2. Εκτέλεση Αγοράς
Αποθήκευση Polkadot (DOT)
Στο πρώτο βήμα είδαμε από που και με ποιο τρόπο μπορείς να αγοράσεις Polkadot (DOT). Τώρα, έφτασε η στιγμή να δούμε και που θα πρέπει να το αποθηκεύσεις ώστε να είναι ασφαλές.
Πως, όμως, θα κάνεις την καλύτερη επιλογή αποθήκευσης των DOT που έχεις στην κατοχή σου;
Συνοπτικά:
Το κατάλληλο μέρος για να αποθηκεύσεις τα Polkadot σου καθορίζεται μόνο από τον λόγο για τον οποίο τα αγόρασες εξ’αρχής.
Οι επιλογές που έχεις είναι οι παρακάτω 3:
σε Αποταμιευτικό Λογαριασμό
Εάν αγόρασες DOT ως μακροχρόνια επένδυση και θέλεις να κερδίζεις επιτόκιο (λαμβάνοντας ελεγχόμενο ρίσκο) τότε ψάξε για έναν Αποταμιευτικό Λογαριασμό σε Polkadot.
- αφορά Οποιαδήποτε ποσότητα DOT
- Δεν Χρησιμοποιείς τα DOT σου
- Είσαι Μακροχρόνιος Επενδυτής
- Θέλεις Παθητικό Εισόδημα από τα DOT
- Ρίσκο Hacking ή Scamming
σε Hardware Wallet
Εάν αγόρασες DOT ως μακροχρόνια επένδυση (πιστεύεις ότι η τιμή του Polkadot θα αυξηθεί) και θέλεις να τα διαφυλάξεις κάπου χωρίς ρίσκο τότε ένα Hardware Wallet θα σε βοηθήσει.
- αφορά Μεσαία/Μεγάλη ποσότητα DOT
- Δεν Χρησιμοποιείς τα DOT σου
- Είσαι Μακροχρόνιος Επενδυτής
- Αποσκοπείς στην Αύξηση Τιμής του DOT
- Ψάχνεις 100% Ασφάλεια
στο Ανταλλακτήριο
Εάν έχεις σκοπό να κάνεις συχνές συναλλαγές με τα DOT σου (Crypto Trading) τότε μπορείς να επιλέξεις να τα διαφυλάξεις στο Online Ανταλλακτήριο από όπου τα αγόρασες.
- αφορά Μικρή ποσότητα DOT
- Χρησιμοποιείς τα DOT σου (πχ Trading)
- Είσαι Trader
- Αποσκοπείς στο Άμεσο Κέρδος μέσω Trading
- Ρίσκο Hacking ή Scamming
Αποθήκευση Polkadot (DOT) σε Αποταμιευτικό Λογαριασμό με Επιτόκιο
Ένας τρόπος για να κερδίζεις παθητικό εισόδημα από τα Polkadot σου, είναι να τα καταθέσεις σε έναν Αποταμιευτικό Λογαριασμό με Επιτόκιο σε κάποια Crypto Lending Platform η οποία τα υποστηρίζει.
Οι Εσύ διατηρείς τα κρυπτονομίσματα σου στις πλατφόρμες τους και αυτές είναι υπεύθυνες να τα δανείζουν μέσω third-party custodians σε εγκεκριμένους δανειολήπτες και να διασφαλίζουν την αποπληρωμή τους με ενέχυρα και εγγυήσεις. Έπειτα, αυτές λαμβάνουν τις πληρωμές μαζί το επιτόκιο δανεισμού το οποίο αποτελεί και το κέρδος τους. Ενώ οι παραδοσιακές τράπεζες τείνουν να κρατάνε σχεδόν όλο το κομμάτι της πίτας του κέρδους για αυτές (βλέπε 0.08% ετήσιο επιτόκιο), τα Crypto Lending Platforms διαμοιράζουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά στους καταθέτες τους (έως και 10% ετήσιο επιτόκιο).
Στα θετικά της συγκεκριμένης μορφής αποθήκευσης είναι ότι θα κερδίζεις σταθερό και εγγυημένο επιτόκιο πάνω στα Polkadot χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα.
Αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να βγάζεις Παθητικό Εισόδημα από τα Κρυπτονομίσματα σου.
Επίσης, δεδομένου ότι οι περισσότερες Crypto Lending πλατφόρμες δεν απαιτούν την δεσμέυση των DOT σου έχεις μια σχετική ελευθερία και ευελιξία εάν θελήσεις να τα μεταφέρεις ή να τα εξαργυρώσεις.
Στα αρνητικά καταλογίζεται ότι για να μπορέσεις να κερδίσεις επιτόκιο από τα DOT σου θα πρέπει να τα τοποθετήσεις στην εκάστοτε πλατφόρμα της επιλογής σου. Αυτό σε εκθέτει στον κίνδυνο του να πέσεις θύμα hacking ή να αποτελεί η ίδια μια απάτη ή ένα Scam.
Θυμήσου: Not your keys, not your Crypto.
Προτεινόμενοι Αποταμιευτικοί Λογαριασμοί με Επιτόκιο για Polkadot:
Αποθήκευση Polkadot (DOT) σε Hardware Wallet
Όταν αγοράζεις ένα κρυπτονόμισμα, πρακτικά αγοράζεις ένα private key το οποίο σου δίνει πρόσβαση σε αυτό το κρυπτονόμισμα. Όποιος έχει πρόσβαση σε αυτό το κλειδί, έχει την απόλυτη εξουσία πάνω στο κρυπτονόμισμα.
Αν διατηρείς τα κρυπτονομίσματα σου σε κάποια Online Πλατφόρμα (είτε Exchange, είτε Lending) τότε, ουσιαστικά, τους εμπιστεύεσαι με τα κρυπτονομίσματα σου.
Αυτό εγκυμονεί ρίσκα όπως (στην χειρότερη) η πλατφόρμα να αποτελεί μια απάτη και να φύγει με τα Polkadot σου, είτε (στην “καλύτερη”) να πέσει θύμα hacking και να χάσεις τα DOT σου από κάποιον Hacker.
Όπως καταλαβαίνεις, ο μόνος τρόπος για να είσαι 100% ασφαλής είναι να είσαι ο εσύ ιδιοκτήτης των Private Keys σου αποθηκεύοντας τα σε ένα Hardware Wallet.
Στα Θετικά της συγκεκριμένης μεθόδου αποθήκευσης καταλογίζεται η απόλυτη ασφάλεια που προσφέρει καθώς είσαι ο μοναδικός ιδιοκτήτης των Private Keys των DOT σου.
Στα Αρνητικά καταλογίζεται η μη-ευελιξία μεταφοράς των DOT σου αλλά και το ότι δεν μπορείς να κερδίζεις Παθητικό Εισόδημα από αυτά.
Προτεινόμενο Hardware Wallet για Polkadot:
Το πιο δημοφιλές Hardware Wallet για Polkadot
Εάν ψάχνεις μια όλα-σε-ένα λύση τότε δεν μπορείς να κάνεις λάθος με τα Hardware Wallets της Ledger, Nano S & Nano X.
Πέραν από το DOT, υποστηρίζουν περισσότερα από 1.200 κρυπτονομίσματα και τηρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας ώστε να τα διαφυλάξεις από Hacks & Scams.
Αποθήκευση Polkadot (DOT) σε Exchange
Εάν η ποσότητα Polkadot που αγόρασες είναι μικρή και σε ενδιαφέρει να κάνεις Crypto Trading (δηλαδή να κάνεις συχνές αγοραπωλησίες crypto) τότε θα ήταν βολικότερο να το αφήσεις στο Crypto Exchange από όπου το αγόρασες.
Αυτό θα σου επιτρέψει να κάνεις άμεσα Trading με άλλα κρυπτονομίσματα χωρίς να χρειαστεί να μεταφέρεις τα DOT σου από και προς κάποιο άλλο πορτοφόλι. Επίσης, πολλά exchanges προσφέρουν, πλέον, και επιλογές Staking & Lending ώστε να μπορείς να κερδίζεις παθητικό εισόδημα από τα Κρυπτονομίσματα σου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Crypto.com Earn & Binance Earn προγράμματα.
Στον αντίποδα, τα DOT σου παραμένουν απροστάτευτα από ένα ενδεχόμενο Hacking του Exchange.